Translate

27 Mart 2014 Perşembe

FEHİME SULTAN
Osmanlı Sultanı V. Murad’ın kızı.
1875'te Dolmabahçe Sarayı'nda dünyaya geldi. Osmanlı Sultanı V. Murad ile eşlerinden Meyliservet Haseki Kadın Efendi'nin kızıdır.
Babasının tahta indirilmesinden sonra tüm aile ile birlikte Çırağan Sarayı'nda göz hapsinde tutuldu. Babasının nezaretinde iyi bir eğitim aldı. Piyano çalmayı öğrendi, marşlar besteledi.
26 yaşında iken II. Abdülhamit tarafından bir daha Çırağan'a dönmeme koşulu ile ablası Hatice Sultan ile birlikte Yıldız Sarayı'na aldırıldı.
12 Eylül 1901'de Yıldız Sarayı'nda Ali Galip Paşa ile evlendi. Çift, Sultan Abdülhamit'in düğün hediyesi olan yalıda yaşadı. Bu evlilik, 1908’de boşanma ile sonlandı. Fehime Sultan, ilk evliliği sırasında tanışıp aşık olduğu Mahmut Behçet Paşa ile evlendi ve Cumhuriyet'in ilanı’na kadar yalısında yeni eşi ile birlikte yaşadı.. İstanbul'un işgali üzerine sonra kurulan gizli direniş örgütlerine katıldı.
1924'te Halifeliğin kaldırılmasından sonra Fransa'nın Nice kentine sürgüne giti. Eşi İstanbul'da sattıkları mülklerin parasını da alarak kendisini terkedince yalnız ve parasız kalan Sultanın bakımını cariyesi üstlendi. 15 Eylül 1929'da veremden hayatını kaybetti.
Mezarı Şam’da, Yavuz Sultan Selim Camii’ndeki Osmanlı hanedanı kabristanındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder