Translate

16 Temmuz 2013 Salı

İmparatorluğun Rengi "erguvan"

Eski Grekçe'de 'porphyr(porfir)' ismiyle anılan erguvan rengi,Bizans'ta tam anlamıyla imparatorluğun en büyük simgelerindendi.
Erguvan moru Bizans hükümdarlarının kıyafetlerinde kullanılan bir renkti.Doğal yollarla üretilen en zor renk olduğu için, bir zenginlik ve güç belirtisiydi; imparator dışında hiç kimse mor pelerin takamazdı.
Roma ve Bizans’ta erguvan renkli özel tören kıyafetleri giyiliyordu.
Hatta bu bağlamda Bizans'ta 'porfir giymek' terimi vardı ve bu imparatorluk pelerinini giymek demekti.
Giysilerin erguvan rengine boyanması oldukça pahalı ve güç bir işlemdi.Çünkü bu renk yalnızca dikenli bir deniz canlısından elde edilirdi.
Yunanistan ve Asya kıyılarından,erguvan rengi boya yapımında kullanılan dikenli salyangoz toplama işi vergi muafiyetiyle teşvik ediliyordu.
Roma ve Bizans’ta tapınaklar, saraylar, asillerin evleri, giysiler, ayakkabılar erguvan rengindeydi. İmparator ve soylular kendilerini ‘erguvan kanlı’ olarak kabul ediyorlardı. Halkın bu rengi kullanması yasaktı. İmparatorların çocukları erguvan renkli odalarda doğuyor, bu odalarda büyütülüyordu. Bu nedenle bu çocuklar ‘Porphyrogenitos’ (‘erguvan doğmuş’ ya da ‘erguvan içinde doğmuş’) unvanını alıyorlardı. Ve bazı sebeplerden dolayı imparatordan olan ancak imparatorluk sarayında doğmayan çocuklar porfirogenetos kuralı nedeniyle Bizans'ın varisi sayılmıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder