Translate

13 Haziran 2013 Perşembe

HOLLANDA KRALİÇESİ WİLHELMİNA
Wilhelmina (Wilhelmina Helena Pauline Maria, d. 31 Ağustos 1880 - ö. 28 Kasım 1962) 1890 ile 1948 arasında Hollanda Krallığında saltanat süren kraliçe. 58 yıl Hollanda'ya hükmetti.Hollanda Prensesi Wilhelmina Helena Pauline Maria, Orange-Nassau Prensesi, Lahey, Hollanda 31 Ağustos 1880 tarihinde doğdu.Waldeck ve Pyrmont Emma tek çocuğuydu. Kral III. Willem'in ilk eşinden (Württemberg Sophie'den) ile üç oğlu vardı.
Wilhelmina dört yaşındayken, Alexander öldü ve veliaht oldu. Bu olaydan hemen sonra Prenses Wilhelmina Hollanda Kraliçesi oldu. Asıl Kral III. Willem, 23 Kasım 1890 tarihinde öldü ve annesi Emma, kral naibi oldu.
1895 yılında, Kraliçe Wilhelmina'ya Kraliçe Viktorya'nın ziyaretinden ziyaret defterine şu notu yazmıştır. "Genç Kraliçe ... hala gevşek takılan saçlarınız var. İnce, zarif ve çok akıllı ve çok sevimli bir kız gibi bir izlenim bırakıyorsunuz. İyi derecede İngilizce konuşuyor ve sevimli tavırlarınız ile nasıl davranması gerektiğinizi biliyorsunuz."Wilhelmina 6 Eylül 1898 tahta çıktı. 7 Şubat 1901 tarihinde,Wilhelmina "Mecklenburg-Schwerin" Dükü Henry ile Lahey'de evlendi. Wilhelmina 1901 ve 1906 yılında düşükler yaşadı ve 1902 yılında bir çocuğu ölü doğdu. Bu dönemde, Wilhelmina varisi olası onun ilk kuzeni William Ernest, Saxe-Weimar-Eisenach Grandük oldu. 30 Nisan 1909 tarihinde çocuksuz bir evlilik sekiz yıl sonra Juliana'nın doğumuyla büyük bir rahatlama yaşadı.
20 yaşında, Kraliçe Wilhelmina, Transvaal'de güç durumda olan Cumhurbaşkanı Paul Kruger'ı kurtarmak için Güney Afrika'ya Hollanda bir savaş gemisi gönderdiği zaman, bu nitelikleriyle erken yaşta hükümdarlık vasıflarını ortaya çıkardı.
Kraliçe Wilhelmina de iş konularında keskin bir anlayışı vardı ve yaptığı yatırımlar onu çok zengin bir kadın, kızı Kraliçe Juliana tarafından ve torunu Kraliçe Beatrix tarafından muhafaza edilmesi sağlandı.Kraliçe Wilhelmina 28 Kasım 1962 tarihinde 82 yaşındayken Het Loo'da öldü ve 8 Aralık'ta, Delft Nieuwe Kerk Hollanda Kraliyet Ailesi mezarlığına gömüldü. Wilhelmina ölümünden önce kızına taht devretmemiş olsaydı, Kraliçe Wilhelmina 72 yıl boyunca hüküm sürmüş olurdu ve Avrupa'nın ikinci en uzun saltanatı (Fransa Kralı XIV. Louis sonra) olurdu. Dünya da en uzun süre tahtta kalan kraliçesi ünvanına sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder