Translate

26 Haziran 2013 Çarşamba

ÇİN- JAPON SAVAŞI 1937-1945
Çin-Japon Savaşı ya da İkinci Çin-Japon Savaşı , ayrıca Japonya'da Mukden Olayı'ndan Japonya'nın teslimiyetine (1945) kadar süren "15 Yıllık Savaşı"adlandırması ve Japonya'nın Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerini Batılı Sömürgecilerden kurtuluş bir savaşı gerçekleştirdiğini iddia eden tarih anlayışına dayanarak "Büyük Doğu Asya Savaşı"  diyen de vardır.
Çin'in iç istikrarsızlığından istifade eden Japonya'nın özellikle Kantō Ordusu kurmay subaylarının yayılma siyasetinden kaynaklanmış ve Çin'de sömürgeci çıkarlarına sahip olan Batı Dünyası'nın hoşnutsuzluk ve kıskançlıklarından uzatılmıştır. Kuomintang lideri Çan Kay Şek, bir yandan Japonların ilerlemesini önlemeye çalışırken diğer yandan da komünistlerin kökünü kazımaya çalışmıştır.
Bu savaşlarda Japon Ordusu'nun göz yaşartıcı gazı Chloroacetophenone Kod adı: Midori=Yeşil, hapşırmacı gazı Diphenylcyanoarsine Kod Adı: Aka=Kırmızı kullanmıştı. Ayrıca hardal gazı Kod Adı: Kii=Sarı 'nın kullanıldığına dair raporlar da mevcuttur.
Sonuç: Japonya ilk olarak Mançurya bölgesini başarıyla işgal etti ancak 1945'te Japonların II. Dünya Savaşı'nı kaybetmesi üzerine Mançurya tekrar Çin'in eline geçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder